Winnaar n.n.b.
Beste amateur =
Vorige: 2015     Volgende: 2017
Portaal  Portaalicoon   Golf

De 145e editie van The Open Championship (Brits Open) wordt van 14 t/m 17 juli 2016 op de Royal Troon Golf Club in Schotland gespeeld. Er doen 19 voormalige winnaars mee, de oudsten zijn Mark O'Meara (1957) en Sandy Lyle (1958); O'Meara speelt het Open voor de 30e keer, Lyle voor de 39e keer.

De baan[bewerken | brontekst bewerken]

De golfbaan ligt langs de westkust van Schotland en heeft tijdens het Open een lengte van 6.561 meter (7.175 yards). Het landschap bestaat uit lage duinen. Er staat vaak veel wind.

Kwalificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van de spelers is automatisch geplaatst op basis van eerdere prestaties. Een ander deel kwalificeert zich door in de top te eindigen van een van de 10 toernooien die daartoe dienen. Drie van die toernooien worden in de Verenigde Staten gespeeld, de andere kwalificatietoernooien zijn in Australië, Frankrijk, Japan, Schotland, Thailand, Zuid-Afrika en Zweden.

Verslag[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalig winnaar Phil Mickelson speelde ronde 1 in 63 slagen. Martin Kaymer en Patrick Reed scoorden 66 en deelden de tweede plaats. De tweede dag regende het veel en stond er een sterke wind. Mickelson bleef toch aan de leiding, maar de tweede plaats werd ingenomen door Henrik Stenson.
Na ronde 3 stond Stenson aan de leiding en Mickelson op de tweede plaats. Het scheelde maar één slag. De laatste ronde begon vreemd, in de eerste vier holes maakte Mickelson een birdie en een eagle en Stenson een bogey en drie birdies, waarna beiden op −14 stonden. Nadat Stenson op hole 17 zijn negende birdie maakte, stond hij twee slagen voor op Mickelson. Twee holes later behaalde Stenson zijn eerste Major overwinning.

Jon Rahm, die nog amataur was toen hij zich inschreef, werd in juni 2016 professional. Zijn eerste toernooi als professional was het Quicken Loans National. Hier eindigde hij op de 3de plaats, waardoor hij toch aan het Brits Open mocht meedoen. Hij haalde de cut.