Wereldbeker voetbal 1995

De wereldbeker van 1995, ook bekend onder zijn officiële naam (Toyota) European-South American Cup 1995, werd gespeeld tussen het Nederlandse Ajax en het Braziliaanse Grêmio.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Grêmio plaatste zich voor de strijd om de wereldbeker nadat zij in het seizoen 1995 de CONMEBOL Libertadores-finale hadden gewonnen van Atlético Nacional. Ajax plaatste zich voor de strijd om de wereldbeker nadat zij in het seizoen 1994/95 de UEFA Champions League-finale hadden gewonnen van AC Milan. Ajax won de wedstrijd na een strafschoppenreeks met 4–3 van Grêmio. Voor de Amsterdammers was het de tweede keer dat zij de wereldbeker in ontvangst mochten nemen, nadat het in 1972 eerder al de wereldbeker had gewonnen van het Argentijnse Independiente. Ajax-aanvoerder Danny Blind werd uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.[1]

Wedstrijdbal[bewerken | brontekst bewerken]

De wedstrijdbal was de Adidas Questra, oorspronkelijk ontworpen als de officiële wedstrijdbal van het FIFA-wereldkampioenschap voetbal 1994 in de Verenigde Staten.

Wedstrijddetails[bewerken | brontekst bewerken]

28 november 1995
18:15 UTC+9

Ajax Vlag van Nederland 0 – 0 (n.v.) Vlag van Brazilië Grêmio Olympisch Stadion, Tokio
Toeschouwers: 47.129
Scheidsrechter: Vlag van Engeland David Elleray (assistenten: Vlag van Zuid-Korea Jeon Weong en Vlag van Japan Hiroshima Yoahikazu)
Verslag
  Strafschoppen
Kluivert Gemiste strafschop (Gered door de doelman.)
CM 8 Vlag van Nederland Edgar Davids Kreeg geel
AM 10 Vlag van Finland Jari Litmanen Werd na 94 minuten van het veld gehaald 94'
RW 7 Vlag van Nigeria Finidi George
CF 9 Vlag van Nederland Patrick Kluivert
LW 11 Vlag van Nederland Marc Overmars Werd na 68 minuten van het veld gehaald 68'
Wisselspelers:
GK 12 Vlag van Nederland Fred Grim
DF 13 Vlag van Nederland Sonny Silooy
MF 14 Vlag van Nederland Martijn Reuser Werd na 94 minuten in het veld gebracht 94'
MF 15 Vlag van Nederland Kiki Musampa
FW 15 Vlag van Nigeria Nwankwo Kanu Werd na 68 minuten in het veld gebracht 68' Kreeg geel