13(1)

* Bijgewerkt op 8 september 2023
** Bijgewerkt op 8 september 2023
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Noni Madueke (Londen, 10 maart 2002) is een Engels voetballer die doorgaans als aanvaller speelt. Hij stroomde in 2019 door vanuit de jeugd van PSV.[1][2] Sinds januari 2023 speelt Madueke voor Chelsea.[3]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Madueke speelde in de jeugdopleidingen van Crystal Palace, Tottenham Hotspur en PSV. Hij debuteerde op 26 augustus 2019 voor Jong PSV in de Eerste divisie, in een met 0-1 verloren thuiswedstrijd op De Herdgang tegen MVV Maastricht.[4] Hij kwam in de 64e minuut in het veld voor Amar Ćatić. Samen met enkele andere spelers van Jong PSV maakte Madueke enkele dagen later deel uit van de eerste selectie van PSV die afreisde naar Cyprus voor de return van een voorrondewedstrijd in de Europa League tegen Apollon Limasol.[5] Madueke maakte op 20 december 2019 zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. Hij bracht Jong PSV toen op 1–1 in een met 2–1 verloren wedstrijd in de Eerste divisie uit bij FC Den Bosch.

Madueke debuteerde op 19 januari 2020 in het eerste elftal van PSV, in een wedstrijd in de Eredivisie uit bij VVV-Venlo (1–1). Coach Ernest Faber bracht hem toen in de 73e minuut in het veld als vervanger voor Bruma. Hij kreeg op 8 maart 2020 voor het eerst een basisplaats, in een met 0–1 gewonnen competitiewedstrijd uit bij FC Groningen. Madueke verlengde twee dagen daarna zijn contract bij PSV tot medio 2024.[6] Hij werd op 14 maart 2020 officieel overgeheveld naar de selectie van het eerste team.[7] Op 7 augustus 2021 maakte Madueke tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax twee doelpunten in de eerste helft. PSV won de wedstrijd met 0-4.

In januari 2023 verruilde hij PSV voor Chelsea, waar hij een zevenjarig contract tekende.[3]