Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Jamal Amofa (Amsterdam, 25 november 1998) is een Nederlands voetballer van Ghanese afkomst die als verdediger voor Go Ahead Eagles speelt.[1][2]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

ADO Den Haag[bewerken | brontekst bewerken]

Jamal Amofa speelde in de jeugd van SV Bijlmer, AVV Zeeburgia, AFC, AZ, weer AFC en sc Heerenveen. In 2018 vertrok hij naar ADO Den Haag, waar hij bij Jong ADO Den Haag aansloot. In 2020 tekende hij zijn eerste contract en maakte hij de overstap naar het eerste elftal. Hij debuteerde voor ADO in de Eredivisie op 13 september 2020, in de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Hij kwam in de 74e minuut in het veld voor Jonas Arweiler.[3] Na de degradatie in 2021 was Amofa een divisie lager onbetwist basisspeler. Hij miste slechts drie wedstrijden dat seizoen en kwam tot 41 wedstrijden, waaronder al de zes play-off wedstrijden om promotie. In de finale tegen Excelsior stond ADO tot de 77'ste minuut met 3-0 voor, maar door een ongekende comeback werden het uiteindelijk verlenging, waaronder beide teams nog een keer scoorde. Het stond na 120 minuten dus 4-4 en dus kwamen er penalty's. Slechts Raphaël Eyongo van Excelsior en Dhoraso Moreo Klas van ADO hadden gemist toen Amofa als achttiende een penalty moest nemen. Hij miste, waardoor Excelsior promoveerde. Amofa zag zijn contract bij ADO vervolgens aflopen.