** Bijgewerkt op 20 maart 2024
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Emiliano Buendía Stati (Mar del Plata, 25 december 1996) is een Argentijns voetballer die doorgaans als vleugelspeler speelt. Hij tekende in juni 2021 bij Aston Villa, dat circa €40.000.000,- voor hem betaalde aan Norwich City. Voor beide clubs was dit op dat moment een transferrecord. Buendía debuteerde in 2022 in het Argentijns voetbalelftal.

Clubcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Buendía begon met voetballen bij de plaatselijke voetbalclub Cadetes de San Martín. In 2008 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Real Madrid. Hier speelde hij twee jaar, alvorens hij in 2010 verkaste naar de jeugdopleiding van Getafe.[2] Op 30 maart 2014 maakte hij zijn debuut namens Getafe B, destijds uitkomend in de Segunda División B. In de met 1-2 gewonnen wedstrijd tegen CD Puerta Bonita begon hij in de basis en werd hij na 54 minuten gewisseld voor Ramón Arcas.[3] Op 13 april 2014, maakte Buendía zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal in de wedstrijd tegen Peña Sport FC (0-2 winst). Hij zette na twee minuten spelen de 0-1 op het scorebord.[4]

In het seizoen 2014/15 stroomde Buendía definitief door naar Getafe B.[5] In de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen CF Fuenlabrada wist hij voor het eerst tweemaal in een wedstrijd het net te vinden. Op 5 december 2014 debuteerde hij in het eerste elftal. Op die dag speelde Getafe een wedstrijd om de Copa del Rey tegen SD Eibar (3-0 winst). Buendia kwam 12 minuten voor tijd het veld in voor Ángel Lafita.[6]

Zijn debuut in de Primera División volgde op 1 februari 2015 toen hij als late wissel fungeerde in de wedstrijd tegen UD Almería (0-1 verlies).[7] Hij was op dat moment 18 jaar en 37 dagen oud, waarmee hij de jongste debutant namens Getafe in de Primera División werd.[2] In september 2015 maakte Buendía zijn eerste doelpunt voor Getafe. In de wedstrijd tegen Levante kwam hij na 87 minuten het veld in en scoorde vier minuten later de 2-0. De wedstrijd eindigde in een 3-0 overwinning voor Getafe.[8]

Ondanks degradatie naar de Segunda División verlengde Buendía op 5 juli 2016 zijn contract tot medio 2021.[9] In juli 2017 werd Buendía voor één seizoen verhuurd aan Cultural Leonesa, uitkomend in de Segunda División A. Na afloop van de huurperiode maakte Buendía de overstap naar Norwich City. De club betaalde circa €1.500.000,- voor de aanvaller.[1] Hij maakte in totaal acht doelpunten dat seizoen, waarmee hij Norwich hielp aan promotie naar de Premier League.

Op 7 juni 2021 werd aangekondigd dat er overeenstemming was bereikt over de overgang van Buendía naar Aston Villa. De deal werd afgerond op 10 juni. Volgens bronnen bij Sky Sports zou de transfersom ongeveer £38 miljoen zijn. Het was zowel de recordaankoop van Aston Villa als de recordverkoop van Norwich City.