Gemengd dubbel Vlag van Verenigde Staten Abigail Spears
Vlag van Colombia Juan Sebastián Cabal
Vorige: 2016     Volgende: 2018
Portaal  Portaalicoon   Tennis

De 105e editie van het Australische grandslamtoernooi, het Australian Open 2017, werd gehouden tussen 16 en 29 januari 2017. Het toernooi in het Melbourne Park te Melbourne was de 91e editie voor de vrouwen.

Bij zowel het enkelspel voor de mannen als dat voor de vrouwen begon het toernooi op de zes­tiende van januari. Bij beide dubbelspelen startte het toernooi twee dagen later en het gemengd dubbelspel begon pas op de twintigste. De finale van het vrouwendubbelspel werd op vrijdag de zevenen­twintigste gespeeld. De finales van het mannendubbelspel en het vrouwenenkelspel vonden op zaterdag de achten­twintigste plaats. Het toernooi werd afgesloten met de finales van het gemengd dubbelspel en het mannenenkelspel op zondag negenentwintig januari.

In het mannenenkelspel was de Serviër Novak Đoković de titelverdediger, terwijl de titel bij de vrouwen werd verdedigd door de Duitse Angelique Kerber. De titelverdedigers bij het mannen­dubbelspel waren Jamie Murray en Bruno Soares. Bij de vrouwen ging de titel in 2016 naar Martina Hingis en Sania Mirza. De enige titelverdediger bij het gemengd dubbelspel was de Braziliaan Bruno Soares – titelhoudster Jelena Vesnina verdedigde haar titel niet.

Bij het mannenenkelspel greep de Zwitser Roger Federer zijn vijfde Australian Open-titel – het was zijn 18e grandslamtitel in totaal, vier meer dan Pete Sampras. De Amerikaanse Serena Williams veroverde bij de vrouwen haar 23e grandslamtitel – alleen Margaret Court heeft er één meer. De winst van het mannendubbelspel ging naar de Fin Henri Kontinen en John Peers uit Australië – voor ieder van hen was het de eerste grandslamtitel in het mannendubbelspel. De titel in het vrouwendubbelspel ging naar Bethanie Mattek-Sands (VS) en de Tsjechische Lucie Šafářová – het was hun vierde gezamenlijke grandslamtitel (geen van beiden heeft grandslamtitels met andere partners). Ten slotte wist het Amerikaans/Colombiaans duo Abigail Spears en Juan Sebastián Cabal de titel in het gemengd dubbelspel te veroveren – voor beiden was het de eerste gemengd-dubbelspeltitel.

Het toernooi van 2017 trok 728.763 toeschouwers.[2]

Toernooikalender[bewerken | brontekst bewerken]

januari 2017
maa 16 din 17 woe 18 don 19 vrij 20 zat 21 zon 22 maa 23 din 24 woe 25 don 26 vrij 27 zat 28 zon 29
mannenenkelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde 4e ronde kwartfinale halve finale finale
vrouwenenkelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde 4e ronde kwartfinale halve finale finale
mannendubbelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde kwartfinale halve finale finale
vrouwendubbelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde kwart­finale halve finale finale
gemengd dubbelspel 1e ronde 2e ronde kwartfinale halve finale finale
Roger Federer, winnaar bij de mannen.

Enkelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Australian Open 2017 (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdediger Novak Đoković was als tweede geplaatst – in de tweede ronde werd hij uitgeschakeld door Denis Istomin uit Oezbekistan. De als eerste geplaatste Andy Murray bereikte de vierde ronde – daarin moest hij de duimen leggen voor de Duitser Mischa Zverev. In de finale won Roger Federer in vijf sets van Rafael Nadal.

Serena Williams, winnares bij de vrouwen.

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Australian Open 2017 (vrouwen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdedigster Angelique Kerber was als eerste geplaatst – zij bereikte de vierde ronde, waarin zij werd uitgeschakeld door Coco Vandeweghe. De als tweede geplaatste Serena Williams won de titel – in de eindstrijd (de eerste sister act sinds Wimbledon 2009) versloeg zij haar zus Venus.

Dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Mannendubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Australian Open 2017 (mannendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdedigers Jamie Murray en Bruno Soares waren als tweede geplaatst – zij strandden al in de eerste ronde. De trofee ging naar Henri Kontinen uit Finland en de Australiër John Peers – in de finale versloegen zij de Amerikaanse tweeling Bob en Mike Bryan in twee sets.

Vrouwendubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Australian Open 2017 (vrouwendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdedigsters waren Martina Hingis en Sania Mirza, die beiden met een andere partner deelnamen – geen van beiden bereikte ook maar de kwartfinale. De titel werd gewonnen door Bethanie Mattek-Sands en Lucie Šafářová, die in de eindstrijd drie sets nodig hadden om de Tsjechische Andrea Hlaváčková en Peng Shuai (uit China) te kloppen.

Gemengd dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Australian Open 2017 (gemengddubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van de titelhouders Jelena Vesnina en Bruno Soares was de eerste haar titel niet komen verdedigen. Soares moest zich al voor de tweede ronde terugtrekken. De titel werd dit jaar gewonnen door Abigail Spears en Juan Sebastián Cabal, die in de finale zegevierden over Sania Mirza en Ivan Dodig.

Kwalificatietoernooi (enkelspel)[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene regels – Aan het hoofdtoernooi (enkelspel) doen bij de mannen en vrouwen elk 128 tennissers mee. De 104 beste mannen en 108 beste vrouwen van de wereldranglijst die zich inschrijven, worden rechtstreeks toegelaten. Acht mannen en acht vrouwen krijgen van de organisatie een wildcard. Voor de overige ingeschrevenen resteren dan nog zestien plaatsen bij de mannen en twaalf plaatsen bij de vrouwen in het hoofdtoernooi – deze plaatsen worden via het kwalificatietoernooi ingevuld. Aan dit kwalificatietoernooi doen nog eens 128 mannen en 96 vrouwen mee – er worden drie kwalificatieronden gespeeld.

Belgen in het kwalificatietoernooi[bewerken | brontekst bewerken]

De enige vrouw:

1. Maryna Zanevska bereikte de laatste kwalificatieronde, maar verloor daar van de Duitse Mona Barthel.

Er waren zes vrouwelijke deelnemers:

1. Michaëlla Krajicek bereikte als enige de tweede ronde, door winst op haar landgenote Quirine Lemoine, waarna zij verloor van Russin Natalja Vichljantseva

Meisjesenkelspel
Finale: Marta Kostjoek (Oekraïne) won van Rebeka Masarova (Zwitserland) met 7-5, 1-6, 6-4

Meisjesdubbelspel
Finale: Bianca Andreescu (Canada) en Carson Branstine (VS) wonnen van Maja Chwalińska (Polen) en Iga Świątek (Polen) met 6-1, 7-6

Jongensenkelspel
Finale: Zsombor Piros (Hongarije) won van Yishai Oliel (Israël) met 4-6, 6-4, 6-3

Jongensdubbelspel
Finale: Hsu Yu-hsiou (Taiwan) en Zhao Lingxi (China) wonnen van Finn Reynolds (Nieuw-Zeeland) en Duarte Vale (Portugal) met 6-7, 6-4, [10-5]

Rolstoeltennis[bewerken | brontekst bewerken]

Rolstoelmannenenkelspel
Finale: Gustavo Fernández (Argentinië) won van Nicolas Peifer (Frankrijk) met 3-6, 6-2, 6-0

Rolstoelvrouwenenkelspel
Finale: Yui Kamiji (Japan) won van Jiske Griffioen (Nederland) met 6-7, 6-3, 6-3

Quad-enkelspel[3]
Finale: Dylan Alcott (Australië) won van Andy Lapthorne (VK) met 6-2, 6-2

Rolstoelmannendubbelspel
Finale: Joachim Gérard (België) en Gordon Reid (VK) wonnen van Gustavo Fernández (Argentinië) en Alfie Hewett (VK) met 6-3, 3-6, [10-3]

Rolstoelvrouwendubbelspel
Finale: Jiske Griffioen (Nederland) en Aniek van Koot (Nederland) wonnen van Diede de Groot (Nederland) en Yui Kamiji (Japan) met 6-3, 6-2

Quad-dubbelspel
Finale: Andy Lapthorne (VK) en David Wagner (VS) wonnen van Dylan Alcott (Australië) en Heath Davidson (Australië) met 6-3, 6-3